Mercedes-Benz VISION EQXX

Effektivitet betyr å oppnå mer fra mindre. VISION EQXX er pakket med banebrytende energieffektive løsninger, og vil kunne kjøre over 1.000 kilometer på en lading, basert på interne digitale simuleringer i virkelige trafikkforhold. Det gir et forbruk på under 10 kWh per 100 kilometer.

 

 

 

– VISION EQXX tar elbilen til nye høyder, der bærekraft, energieffektivitet og rekkevidde når helt nye nivåer. Med en rekkevidde på over 1.000 kilometer blir ladeangst et glemt kapittel på denne ekstremt energieffektive bilen. VISION EQXX handler nemlig om alt annet enn å bare øke batteristørrelsen, der aerodynamikk, vekt og energitetthet er hovedelementene. Dette gjør at vi gleder oss enda mer til den elektriske fremtiden fra Mercedes-Benz, sier konserndirektør Kjetil Myhre i Mercedes-Benz Norge, hos Bertel O. Steen.

EQXX Batteri

Opptil 95% effektiv

Det tverrfunksjonelle utviklingsteamet har jobbet med å maksimere effektiviteten over lange avstander, med fokus på drivverkseffektivitet, energitetthet, aerodynamikk og lettvektsdesign. VISION EQXX er derfor ekstremt effektiv der opptil 95 % av energien fra batteriet havner på hjulene. Selv den mest effektive fossile drivlinjen har en effektivitet på kun 30 %, mens en gjennomsnittlig langdistanseløper har en effektivitet på rundt 50 %.

Formel 1-ekspertene hos Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) i Brixworth, Storbritannia, har jobbet i samarbeid med Mercedes-Benz R&D for å redesigne drivverket, og dermed redusere systemtapene.

Batteriet - bemerkelsesverdig energitetthet

I stedet for å bare øke størrelsen på batteriet, utviklet Mercedes-Benz og HPP-teamet en helt ny batteripakke for VISION EQXX. Den oppnår en bemerkelsesverdig energitetthet på nærmere 400 Wh/l. Med dette som referansetall, ble det mulig å ha en batteripakke med i underkant av 100 kWh brukbar energi inn i de kompakte dimensjonene til VISION EQXX.

Den betydelige økningen i energitetthet kommer delvis fra fremgangen i anodenes kjemi, der blant annet høyere innhold av silisium gjør at de kan holde på betydelig mer energi enn vanlige anoder. En annen del som bidrar til den imponerende energitettheten er integreringen i batteripakken. Ved å ha et eget rom til elektriske komponenter, kalt OneBox, ble det skapt mer rom for celler.

Batteriutviklingsteamet har også eksperimentert med en uvanlig høy spenning på 900 Volt. Selve batteriet veier rundt 495 kilo, inkludert OneBox.

Det innovative termiske styringssystemet

Mercedes-Benz sitt «cooling-on-demand»-konsept er videreutviklet for VISION EQXX. Den eksepsjonelle effektiviteten til den elektriske drivenheten betyr at den kun genererer minimalt med spillvarme. Dette bidrar til å holde det termiske styringssystemet ekstremt lite og lett. Det nøye konstruerte samspillet mellom aerodynamiske lukkere, kjølevæskeventiler og vannpumper sikrer at den elektriske drivenheten opprettholder den mest effektive temperaturbalansen, til minimale energikostnader.

Kjøleplate er installert i gulvet, slik at den kan dra nytte av luften som strømmer langs undersiden av VISION EQXX. Dette er den mest aerodynamisk effektive måten å holde den elektriske drivenheten kjølig under normale forhold, og lar kjøretøyet få omtrent 20 kilometer rekkevidde ekstra i den mest aerodynamiske modusen.

Den innovative varmepumpen i VISION EQXX drar opp varme generert av drivenheten og luften utenfor, slik at kupéen holder riktig temperatur. Dens imponerende effektivitet er et stort løft for batterirekkevidden i kaldere deler av verden.

Lengre rekkevidde med solenergi

Det elektriske systemet som forsyner mye av tilleggsutstyret i VISION EQXX, trekker ekstra energi fra 117 solceller på taket. Dette ble utviklet i samarbeid med Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE – Europas største forskningsinstitutt for solenergi. På en enkelt dag, og under ideelle forhold, kan dette gi opptil 25 kilometer lengre rekkevidde på langdistanseturer.

Solenergien er lagret i et lett litium-jern-fosfat-batteri, som forsyner blant annet lysene, infotainment-systemet og annet tilleggsutstyr. Mercedes-Benz jobber sammen med sine partnere mot å kunne bruke solenergi til å lade høyspentsystemet også.

EQXX interiør

Bærekraftig komfort


Naturens innflytelse fortsetter når vi går inn i VISION EQXX. Luksusfølelsen innvendig kommer fra utstrakt bruk av lette, bærekraftige materialer og organisk-inspirerte designdetaljer. Grunnprinsippet er maksimal komfort og stil, med minimal vekt, og absolutt ingen animalske produkter.

Mercedes-Benz har valgt bærekraftige og innovative materialer, da de har potensialet til å erstatte alle slags petroleums- og dyrebaserte produkter som for tiden brukes i bilindustrien. Sammen viser de en vei videre for luksusdesign som sparer ressurser og er i balanse med naturen.